Historie:

De abdij van Averbode bezat te Neer de hoeve Keyserbosch, welke zij als gift ontvangen had van de Heeren van Horne te Roermond.
Deze hoeve ontleende haar naam aan het riviertje Kijzer of Keizer, hetwelk de landerijen en het aangrenzende bos bespoelde.
HistorieKlik op de foto voor groot formaatDe boerderij was onlosmakelijk verbonden met het klooster wat in 1200 bij de boerderij gesticht was. In het jaar 1645 wordt gesproken dat op St. Laurentiusavond, des morgens om 4 uur, de Hessense soldaten waren gekomen en eenen hof, Keyserbosch-hof, hadden platgebrand. Daarna is rond het klooster Keyserbosch een gracht gegraven op de plaats waar de oude boerderij stond, voor het klooster te beveiligen, en is de huidige boerderij op de plaats gebouwd waar hij nu staat. Dat is rond 1650 gebeurt. In de Franse revolutie werd de boerderij afgepakt door de Fransen. Vanaf 1798 was Arnoud Jean Baptist de Raet van der Voort de eigenaar. Vanaf 1843 was Jean Louis Matthias Leclercq (burg.v.Roermond) de eigenaar. Daarna zijn schoondochter Maria Mertz, weduwe van zijn zoon. Onder hun zijn verschillende pachters geweest,waaronder ook vanaf 1890 Gerard Beenders. Deze kocht in 1919 de boerderij voor zijn dochter. Vanaf die tijd is de boerderij steeds door een volgende generatie overgekocht, zo ook de huidige eigenaren Fons en Monique Otten-van Eijk. Zij zijn sinds 1996, de 5e generatie. De laatste jaren zijn zij onder eigen beheer de oude boerderij helemaal  op aan het knappen. Deze wordt in zijn geheel geĆ«xploiteerd als melkveehouderij. De oude paardenstal is in 2014 verbouwd tot vakantiewoning.Kaerte-en-Relaes-van-keyserbosch-hof webKlik op de afbeelding voor groot formaat

 

 

Kaartje uit het archief van de norbertijnenabdij te Averbode van 1780.
Rechtsonder (in het rood) bij nr. 1 ziet U nog het oude gedeelte van de
boerderij Keyserbosch-hof.